Proces – Đavo ne postoji.. Postoje samo milioni malih ljudskih bića koje su mu na usluzi!Pozorišna verzija romana F. Kafke PROCES je nastala po narudžbini Petera Serge Butka, iz pera dramaturga i pisca Vladimira Kavčiaka. Butko je imao zahtev za predstavu od 5-6 glumaca, tako da je Kavčiak napisao prema Kafkovom romanu u suštini novu pozorišnu predstavu u kojoj spaja više likova u jedan lik, meša ih međusobno, snalažljivo i razumno spaja radnju i važne linije prvobitne Kafkove priče u novu celinu.

PROCES nudi sliku grupe ljudi na marginama društva, koje ima u sebi kao i svako društvo – zašifrovan sistem. Sistem, koji je nemoguće zaobići, moguće je samo u njemu trajati. Ustati protiv sistema znači biti srčan u nastojanju uklanjanja svega, što ne bi trebalo da ljudska duša obuhvata. Režiser žanr predstave PROCES karakteriše kao komični horor, zato što je sve ekstremno satirično, često fantastično tj. nestvarno, patetički preterano, međutim, u svojoj suštini jezivo i beznadežno. Možda ta nada ipak postoji, samo ga zbog filtra zvanog zakon ne možemo videti?

Život je proces i život svakog pojedinca je i sudski proces. Na kraju sudskog procesa izriče se presuda. Treba odgovarati za svoje postupke. Kako se ponašati i kome se prikloniti da presuda ne bude suvise teška? Svet je podeljen sve više i izraženije. Na kojoj strani je dobro a na kojoj zlo? Zlo je većinom bolje maskirano i uglavnom se poistovećuje sa đavoljom moći. Ali.. Đavo ne postoji.. Postoje samo milioni malih ljudskih bića koje su mu na usluzi. Da li smo mu i mi na usluzi? Roman PROCES Franza Kafke ne nudi odgovor, nego pokazuje na mogućnost izbora. Odgovor treba tražiti duboko u sebi, zaroniti duboko u sebe i objasniti sam sebe i sam sa sobom – naše želje, do čega nam je stalo, da li želimo da budemo na najvišoj stepenici piramide zla ili nam je više stalo do ovog sveta. Kafka je predstavljao (slikao) fantastične slike ali u isto vreme koristi komiku i jezivo nas plaši. Jer proces je beskrajan, neophodan i zapravo je već tu. Roman je takođe i upozorenje da treba stati na pravu stranu dok proces još traje. Predstavlja ključaonicu koja gleda u našu unutrašnjost i u našu svest. Ovo Kafkovo nedovršeno delo, jer je i proces to isto, govori o čoveku, o njegovoj sposobnosti i nesposobnosti odlučiti se prekinuti proces.

Predstava PROCES se služi izražajnim muzičko – umetničkim sastavom. Scenografiju dočaruju 3D projekcije, koje su inspirisane delom češkog scenografa Jozefa Svobodija, dopunjene su ekspresivnim kostimima i impresivnom muzikom koja pravi balans na granici tehna, fanka i džeza.

KOMIČNI HOROR
Trajanje: 80 minuta
Režija: Peter Serge Butko
Kreacija: Vladimir Kavčiak
Interpretacija: Ricahrd Hlavatý, Patrik Hostačný, Lucia Bakaiová, Nataša Dobrovolski, Jan Sklenar, Jan Bohuš
Originalna muzika: Jaroslav Zima