KOPRODUKCIJA I REALIZACIONI TIM Predstava BIRDS IN THE HOUSE je delo međunarodne saradnje. Njegov nastanak je bio finansiran od strane Češke Republike a samo delo je bilo realizovano u Srbiji, a čini ga tim etničkih Slovaka koji žive u inostranstvu tj. u Srbiji. Autor muzike za ovu predstavu je muzički kompozitor Jaroslav Zima iz Srbije. Glavnog lika u predstavi igra Jan Sklenar, glumac pozorišta VHV Petrovac (Srbija). Drugog lika igra ujedno i režiser Peter Serge Butko iz Češke Republike. Predstava je 2017. godine bila izabrana na međunarodnom konkursu Argentinskog Ministarstva kulture, što je omogućilo dvomesečnu turneju po Argentini a 2018. godine i turneju po Braziliji.


AUTOR PETER SERGE BUTKO se rodio 1970. godine u mestu Bojnice u Slovačkoj. Od 1995. živi u Pragu u Češkoj. U sezoni od 1991-1992 je bio članom glumačkog kolektiva lutkarskog pozorišta u Nitri (Slovačka ) koje je bilo dominantno u 60-im godinama prošlog veka i svetski poznato zbog svoje specijalne tehnike upravljanja lutkom zvane „Romanovski sistem“ (nazvanom po glavnom režiseru pozorišta koji je i razvio tu tehniku). Peter Serge Butko 1993 godine je imao premijeru autorske pozorišne solo predstave sa lutkama „Romaces Gitanes“ gde je skroz upotrebio Romanovsku tehniku koju je naučio od starijih glumaca pozorišta. Do 2007. godine je s ovom predstavom putovao po svetu (nekoliko turneja po Rusiji, Pakistanu, Finskoj, Mađarskoj, Portugalu, u Africi i ostalim zemljama). Predstava BIRDS IN THE HOUSE je na svoj način obrada predstave Romances Gitanes.


Peter Serge Butko je 1996. godine pohađao studije na Pozorišnom fakultetu Janačkove Akademije muzičke umetnosti u Brnu u generaciji Petra Scherhaufera. Njegov umetnički zahvat je širokospektralni. Producira svoje umetničke projekte, redovno sarađuje sa nekoliko Praških pozorišta, režira i producira humanitarne događaje, muzičke projekte, festivale kao i komercijalne uspešne pozorišne predstave u Češkoj i inostranstvu. Sarađuje sa Češkom televizijom za koju je snimio više od 60 dokumentarnih filmova o kulturi i životnom stilu manjina, uglavnom u inostranstvu (Bliski Istok, Evropa, Latinska Amerika…). Godine 2012. je osnovao produkciju NEXT PICTURE u kojoj realizuje pozorišne predstave kao i svoje dokumentarne filmove.