ŠTA JE TO LAMBAL.EU?

Novi međunarodni kulturni projekat, koji poseduje ambiciju da u Somboru stvori specijalnu platformu, vreme i mesto, gde će se jednom godišnje susretati umetničke produkcije sa Balkana, Latinske Amerike i Evrope. Ove godine smo pripremili nultu godinu u kojoj će se predstaviti jedna eksperimentalna predstava iz Kolumbije i dve pozorišne predstave koje su koprodukcija tj. češko – slovačko – srpska saradnja. U predstojećim generacijama bismo rado LAMBAL.EU proširili na više dana a osim pozorišnih predstava bismo u Sombor doneli i zanimljivu modernu i klasičnu muziku, likovnu umetnost  i filmove. Želeli bismo da naš projekat LAMBAL.EU postane magnet ne samo za somborsku publiku, već i za ljude iz drugih gradova ili država, koji bi u Sombor došli radi umetnosti, koje im LAMBAL.EU nudi.


ZAŠTO SOMBOR?

Izabrali smo Sombor zbog toga što je on malo, ali jako lepo kulturno mesto na granicama Evrope. Drugi razlog zašto smo izabrali Sombor je lepota Narodnog pozorišta u Somboru, koje nas je pri nastanku projekta delimično inspirisalo.


ZAŠTO BALKAN?

Već 20 godina sarađujem sa pozorištima slovačkih manjina u Srbiji, konkretno sa pozorištem VHV u Bačkom Petrovcu. Proveo sam neprekidnih 20 godina u Srbiji i zavoleo sam je, prirasla mi je ka srcu i preko nje sam i upoznao lepotu Balkana. Volim kreativnost lokalnih umetnika, karakter i ono, što je ljudima prirodno, okolinu i često se trudim da propagiram srpsku kulturu državama širom sveta, pored svih i u Latinskoj Americi, gde sam bio iznenađen kako se srpska muzika (puštao sam naprimer EKV) tamo dopada mladim ljudima.


ZAŠTO LATINSKA AMERIKA?

Poslednje godine često provodim poslovno u Latinskoj Americi (uglavnom u Meksiku, Braziliji, Argentini i Kolumbiji). Dopada mi se raznolik i originalan pristup latinoameričkih umetnika ka stvaranju i žao mi je, što ih stvaranje nije na našom evropskom kontinentu poznato. Pored toga, pripominje me na balkanski umetnički potencijal. LAMBAL.EU je za mene mali korak ka tome da o njihovom umetničkom stvaranju saznamo više. Naravno, kao da se i međusobno upoznamo i inspirišemo.


ZAŠTO EVROPSKA UNIJA?

Dolazim iz Evropske Unije, živim u Pragu a EU takođe nudi nekonačno zanimljivih umetničkih dostignuća, koje bi trebalo videti u konfrontaciji sa onim balkanskim i latinoameričkim. Pre svega, mislim da EU i Balkan bi trebali i mogli postojati u užem društvenom i kreativnom kontaktu.


ZAŠTO POSETITI POZORIŠTE?

Zato što ćete vašom posetom dati projektu LAMBAL.EU smisao, daćete život njegovim prvim koracima. Dobiće snagu da se razvija, raste, živi zbog vas i donosi vam radost u predstojećim godinama.


Peter Serge Butko, režiser i producent / supervizor projekta LAMBAL.EU.